söndag 14 juni 2009

Slemproppen.

När jag och mina vänner har suttit och diskuterat graviditeter och förlossningar så kommer vi alltid in på "slemproppen" (tycker killarna). Killarna sitter i ett rum brevid oss när vi diskuterar och är helt inne i sitt, vad det nu än är de gör, men just det med slemproppen hör de minsann alltid!!!
De nästan kräks så fort vi nämner ordet slempropp. De klagar också på oss att vi alltid ska komma in på den, och de ryser i hela kroppen. Vad är det för fel på dem? Haha. Visst särskillt fräscht låter det ju inte, men så farligt är det väl ändå inte :)
De har innan också sagt att de vägrar att klippa navelsträngen, men två av dem är nu pappor och båda två klippte faktiskt navelsträngen. Peter, snart är det upp till bevis att även du är karl nog att klara det!

(VARNING FÖR KÄNSLIGA MÄN!!!)

Hur ser slemproppen ut? :

"Slemproppen (även kallad fibrinpropp) kallas det sega slem som täcker för livmoderhalsen. Den bildas redan i graviditetsvecka 4 och följer sedan med under hela graviditeten och sitter som en kork, ett skydd, mellan slidan och livmodern. Allt för att skydda fostret från bakterier etc som annars skulle kunna komma in i livmodern. Slemproppen brukar se ut som en klump (kan komma i flera omgångar) av slem. För det mesta lossnar den när värkarna börjat, men ibland kommer slemproppen redan två veckor innan barnet föds, men det hör dock till ovanligheterna. Slemproppen kan gå i omgångar där delar kommer ut, och den kan också återbildas. Att slemproppen går är alltså inte ett tecken på att förlossningen nödvändningtvis kommer starta med en gång, utan snarare att det närmar sig och att du bör vara redo. Att proppen lossnat betyder att livmoderhalsen börjat vidga sig. Vissa säger att den liknar en propp andra upplever den mer som slem och inte helt olik tapetklister. Slemproppen kan vara transparant, lätt gulfärgad, lite beigeaktig, brun eller röd. Den kan ha rosa-röda strimmor i sig eller vara blodblandad.
Får du en blödning i samband med slemproppen, eller om slemproppen är blodblandad är det normalt ingen fara. Det kallas då en teckningsblödning (teckenblödning) som även det är ett tecken på att förlossningen snart kommer att starta. Om däremot blödningen är kraftig ska du genast åka in till sjukhuset, och det ska du helst göra liggande, så kontakta ambulans. Det är alltid bra att kontakta sin barnmorska för säkerhets skull om man har blodblandade flytningar under graviditeten.
Slemproppen släpper 1 - 10 dagar innan förlossningen och ibland kommer det även lite blod. Det kallas för initialbedövning. När slemproppen har gått kan allt kännas som vanligt, så tänk på att det fortfarande kan vara några dagar kvar."

Jag tror faktiskt att min släppte imorse. Kletklump med beige-brunt blod i.
Nu återstår det att se hur länge det tar innan allt sätter igång.
Det kan ju ta veckor, dagar eller bara timmar.........

4 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis,nu är det nära då. När min gick på morgonen så hade jag fött Robin kl 19.00 på kvällen.oooh vad spännande det ska bli....Nu väntar vi med spänning.
Farmor

Anonym sa...

Hej gumman! Min erfarenhet med Hampus var att den gick dan innan:) Så roligt för dig:) Det var nog det bästa med alltihopa, att med spänning vänta och se hur det skulle börja. Har det inte hänt något i veckan och du är sugen på en fika typ tisdag så kan du väl skicka ett mess? Annars räknar jag med att få besked att det har hänt något;) Mys nu gumman, kram Annika Pannika

johanna o bebban sa...

jaa kooom junior va inte blyg som din mor skulle säga. åå va spännande vill ha kusin nu!

akiz sa...

annika, vi kan ju höras imorgon, så kan vi bestämma ngt. vort jättekul, men som sagt måste jag ta en dag i taget nu :)

hoppas din resa var bra... måste verkligen träffas och skvallra lite... puss