måndag 11 maj 2009

Graviditetsvecka 34.

Imorgon jämrar jag mig in i graviditetsvecka 34:

"Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen.

Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare.

Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå.
Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess."

Svar: Nej, jag minns inte att min mage någonsin varit platt! Känns som att jag varit gravid i en evighet, hela mitt liv. Hoppas de sista veckorna går fort nu, för nu är det jobbigare än någonsin.
Jag sover dåligt, har krypningar i benen, kan inte andas, kan inte röra mig, det finns ingen skön sovställning, 80% av dagen har jag halsbrännan from hell, jag känner mig ensammast i hela världen, är ständigt trött och känner mig oftast ledsen.
Fler barn? Nej tack!! Men Junior/Junia är så efterlängtad!!!

3 kommentarer:

Malin Unger ( fd Svensson ) sa...

I know the feeling. Men om det kan trösta något så försvinner alla krämpor i stort sett direkt efter att barnet har "pluppat" ut. Iaf var det så för mig. Jag tillhör dock kategorin som inte njuter av att vara gravid =) Men jag kan faktiskt sakna magen nå´ngång ibland och tittar ofta på magbilder. Är bara drygt 5 mån sedan min lilla dotter tittade ut och ändå har jag nästan glömt gravidtiden. Kämpa på! ;)

johanna sa...

Nä just nu förstår man inte dom som har fler än ett barn, för nu är det skitjobbigt rent ut sagt! bebb i magen längtar man så efter såklart, ja e trött på att han ska ligga där inne och gotta sig nu koooom ut för tusan!

Nettis sa...

Läste Johannas inlägg. Jag förstår!!!! Man glömmer lätt hur jävligt det var, efter 10 år.... Jag minns att jag kom på det efterhand i graviditeten.
Men precis som Malin skriver, så försvinner krämporna "poff" när barnet kommit ut. Kan känna lite ömhet i bäckenet en tid efteråt bara men det är ju helt naturligt. Man har ju fött barn för bövelen!!!