söndag 25 januari 2009

Poff in i graviditetsvecka 19!

Imorgon poffar jag in i graviditetsvecka 19 och på onsdag är det dax för ultraljud! Klockan 19.20 har vi fått en tid (bad om en kvällstid), så nu kan inte pappa-chefen sabba några fler ultraljudstider med sina dumma möten :)

"Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280 g. Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna. Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet. Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt. I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.

Nu syns naglar, hår och ögonbryn.
Barnet tycker om sötsaker. Forskning har visat att sprutar man in sockerlösning så dricker barnet mer. Detta betyder inte att du ska äta mycket sötsaker. Ät som vanligt och rör på dig i lagom takt.
Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan. Magen börjar märkas tydligt nu. Kom ihåg att äta rätt och röra på dig. Promenader är jättebra motion."

Att Junior var en liten godisgris precis som sin mamma kunde jag väl tänka mig :)
Ikväll ska jag och Mellan ut och powerwalka igen. Duktig mamma *Klappar på huvudet*!

Inga kommentarer: