fredag 17 september 2010

Frågor till er...

Är det någon av er som har erfarenheter av barn med förkylningsastma?
Vilka mediciner får era barn?
Hur har ni det där hemma när barnet är sjukt, hur gör ni?
Har ni några tips att ge?

5 kommentarer:

Faster sa...

Jag har ingen erfarenheter av barn med förkylningsastma, men jag har varit ett barn med det. Högt liggläge, vädra rummet innan sängdags eller ta en promenad, frisk luft i lungorna gör susen. Medicin då, jag hade en annan slags medicin, ventoline i andningsapparat, bricanyl och pulimicort då jag höll på att bli sjuk. Usch det är ett elände det där!

ahremarks blogg sa...

Hej läser din blogg via Nettans. min Meja 1 1/2 år har förkylningsastma och får pulmicort och airomir vid behov. Dagis brukar vara bra på att ge sådant men det krävs nog oxå att barnet är vant vid att få det i inhalatorn. Meja är prematur född i v 26 och har haft medeciner sedan hon var ca 4 månader så hon vet vad som ska göras. så nu i början kanske du ska ha lillan hemma så hon och du vänjer er. man lär sig med tiden att se på och höra på andningen om det behövs medeciner hoppas att du blir lite klokare mvh josephine ahremark.

mammatajkon sa...

hej
Sigge har ju förkylningsastma.
han får pulmicort och airomir och ibland flytande bricanyl, ibland får han sån hosta i samband med astman och då får han cocilana (vilket är det enda som hjälper då, vi har verkligen testat alla andra sorter).
Några tips:

Jag läste ett gammalt husmorsknep mot astma-hosta (jag vet inte om hon hostar mkt när hon får sin astma) men det var att ha varma strumpor på, och ibland har jag fått för mig att det hjälper på Sigge.
Att öppna upp fönstret och vädra ur i Sigges rum en stund innan han lägger sig, kan fungera bättre ibland. Eller öppna när han sover så det blir ganska kallt, och så en extra filt istället.
Att bada innan han lägger sig i förkylningstider har ofta ingen bra inverkan på honom, fuktigheten i badet påverkar hans luftrör negativt, även om en del säger tvärtom....

lite tips i alla fall, som funkar på Sigge, sen vet man ju inte om de funkar på andra barn.

Akiz sa...

åhh vad gulliga ni är som delar med er av era erfarenheter....jag har sett att era också får pulmicort, varför får inte Alva det tro? Min syster sa också ngt om det....men Alva har bara airomir......är det för att hon är för liten? och cocilana och lepheton får väl bara ges över två år eller får man det tidigare? akiz

mammatajkon sa...

Pulmicort är mer långtidsverkande, och kanske fås om hon får astman fler gånger? jag vet inte?
Sigge fick den innan han var ett år.
Sigge fick cocilana utskrivet när han var 10 månader eller nåt (vilket är ovanligt!) och VARJE gång vi varit på apoteket har de ifrågasatt om han verkligen ska ha den.
Men det var för att hans astma-hosta var så hemsk en period, så han hostade sönder sig, och kräktes varje natt, så vi fick testa allt, innan vi hittade en kombination av astma och host-mediciner som fungerar.
Tack och lov har den senaste lilla flaskan räckt lääänge, för hans hosta har blivit bättre, och vi ger den verkligen bara i nödfall.

Nu går Sigge på barn regelbundet och kollar sin astma, be att Alva också blir inskriven där, för de är jätteduktiga där inne.